"A cékla a Kárpát-medence Aloe verája" (Béla barátunk)


A cékla egészségügyi hatásai páratlanul sokrétűek, ezért volt évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb gyógynövény. Valóságos vitamin- és ásványi anyag bomba: kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnézium-forrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. A népi gyógyászat vérszaporítóként ismerte, kutatások pedig kimutatták, hogy a cékla az a zöldségféle, amelyből a test a legjobban tudja hasznosítani a vasat. Mindemellett lényeges szerepet játszik az egészségmegőrzésben és bizonyos betegségek kezelésében is.

1. Csökkenteni a vérnyomást, a stroke, a szívroham kialakulásának kockázatát. Magas nitrát-tartalma a vérben nitrogén-monoxiddá alakul, amely kitágítja a vérereket.

2. Csökkenti a csontritkulás kockázatát. Ásványi szilícium-dioxid tartalma segíti a kalcium felszívódását, amely fontos a váz- és izomrendszer egészségének fenntartásához.

3. Csökkenti a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukorszintet, kezelhető vele a vérszegénység. Elűzi a fáradtságot, s mivel javítja a véráramlást az agyban, fokozza a szellemi képességeket is.

4. Kiváló antioxidáns hatással bír, köszönhetően a betacianin pigmentnek, amely rubinvörös színét is adja. A májban a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, amelyeket a cékla hatóanyagai semlegesítenek. Lékúraként alkalmazva hozzájárul szervezetünk méregtelenítéséhez.

5. Gátolja és megelőzi a ráksejtek szaporodását. ezért a céklalevet a daganatos, valamint a kemoterápián átesett betegek kiegészítő kezelésének részeként is alkalmazzák.

6. Emellett javasolják fogyasztását az influenza megelőzése, gyomorsav túltengés enyhítése, és magas folsav-tartalma miatt várandós anyák számára magzatvédelem céljából is.Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.