jóízű és zamatos - mennyei vitaminbomba

Az Ómózsi céklalé saját termesztésű céklából készül. Mondják: zöldséget homokos talajon jó termeszteni. Az én tapasztalataim nem ezt igazolják. Lehet, hogy könnyebb, mint kötött talajon, de a termés korántsem lesz olyan jó. Amikor először kísérleteztem céklalé készítésével, több helyről vásároltam céklát, de szinte mindből karcos, nem túl kellemes ízű levet sikerült kinyernem. Ezért döntöttem úgy, hogy saját magam termesztem meg az alapanyagot. A jászladányi zsíros, fekete földön nem egyszerű a zöldségtermesztés, de a tápanyagban gazdag talajból rengeteg ásványi anyagot magába szív a cékla, amely pozitívan befolyásolja az ízvilágát. S persze az sem mindegy, milyen magot vetünk a földbe; ezzel is kísérleteztem egy ideig, mire sikerült megtalálnom az „igazit”.  Ma már pontosan tudom, milyen magot és mikor kell elvetni, hogyan kell gondozni, mikor és miként kell betakarítani, tárolni a termést, hogy megőrizze lédússágát.

Amint azt is tudom: a vegyszermentes termesztés szintén nagyban befolyásolja az ízt. Nem pályázok a hivatalos bio minősítésre, de kizárólag az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szereket alkalmazom növényvédelem céljából. Azokat is csak akkor, ha nagyon muszáj, és örömmel tapasztaltam, hogy nem nagyon muszáj. Szóval mindent megteszek azért, hogy egészséges céklát termesszek, amelynek vitamin- és ásványi anyag tartalmát nem csökkenti semmi.

Aki házilag, gyümölcscentrifugával készített már céklalevet, az tudja, milyen macerás tevékenység ez. Még olyan nagy teljesítményű, komoly gépekkel is, mint amilyeneket én használok. A céklát először megmossuk, több fázisban tisztítjuk, majd nyersen ledaráljuk és egy ún. csomagprés segítségével kinyerjük a levét. Nem a cékla a zöldségek és gyümölcsök lébajnoka: amíg egy kiló alma 7 dl levet ad, addig 1 kiló cékla csak 3 dl-t. A színtiszta préslé (a komposztként hasznosított, fűrészporszerűen szárazzá vált „céklahústól” elkülönítve) ülepítésre kerül, majd ideális Ph-értékének beállítása céljából citromsavat adok hozzá. Erre azért van szükség, hogy a lé ne buggyanjon meg, és viszonylag hosszú ideig elálljon. (A citromsav az ökológiai élelmiszerek előállításánál is engedélyezett savanyítószer, amelyet a szervezet teljes mértékben hasznosít. Erről bővebben itt lehet olvasni: http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-330-citromsav) A tartósság biztosítását szolgálja a (NÉBIH előírásainak megfelelő) kíméletes hőkezelés is: az ún. „pillanat pasztőrözőben” a céklalevet csak 82,5 fokra melegítem fel, hogy az elállását veszélyeztető baktériumok elpusztuljanak, de a benne lévő hasznos anyagok megmaradjanak, majd azon melegében, légmentesen 3l-es bag-in-box zacskókba töltöm. (Egy kutatás szerint egyébként a hőkezelés elmaradása esetén 50%-s betaninveszteség léphet fel, azaz nem aktiválódik az, ami igazán jótékony hatású a céklában.)

FELBONTÁSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

1. Óvatosan nyomjuk be a kör alakú perforált részt, és szakítsuk ki teljesen!

2. Vegyük ki a csapot a dobozból, és illesszük a kör alakú nyílásba! Hajtsuk vissza rá a teljes perforációs részt.

3. Távolítsuk el a csapról a biztosító elemet. 

4. Tartsunk poharat a csap alá és hüvelykujjunkkal a felső rész megtámasztása közben húzzuk felfelé az oldalsó füleket! Aztán... egészségünkre!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.